Arctic Software

Nettverksadministrasjon

Sender bedriften din ut spam?

H. Nordgård

Opprettet 19/10/2022

I perioder mottar jeg ofte bedrifts e-post fra kunder som klassifiseres som spam. Hvorfor det? La oss snakke om viktigheten av å ha et korrekt nettverksoppsett på e-post fronten.

Blant mylderet av forskjellige enheter og tjenester man kan sette opp i bedriftsnettverket er epostserveren og tjenestene rundt noe av det mer tidkrevende og utfordrende man kan gi seg i kast med. De fleste bedrifter velger derfor å outsource slike tjenester til en tredjepart som tar konfigureringen og driften for deg. Men selv med en tilsynelatende stor og pålitelig tilbyder kan det oppstå problemer og jeg har selv opplevd kunder (og bedrifter jeg har vært kunder av) som lener seg på outsourcing som fortsatt får problemer med å pålitelig levere e-post.

E-post har et problem

Selve kilden til problemet ligger ikke først og fremst i feil konfigurerte e-post servere. Det beror på det underliggende problemet spam, søppelpost, masseutsendelse. Kjært barn har mange navn. Men på grunn av dette problemet som er allmennkjent på dette stadiet har det dukket opp en del standarder for å sikre integriteten av e-post protokollen. Og her virker det som om en del snubler. I alle fall hvis en skal tro e-post headerne til mange av de nevnte jeg mottar epost fra (og den påfølgende undersøkelsen av DNS oppsettet til avsenderne).

Epost fra arcticsoftware.no sin egen epostserver får 10/10 poengsum på mail-tester.com

De tre pilarene til e-post autentisering

Og når vi snakker om autentisering i denne sammenhengen, snakker vi ikke om autentisering der du oppgir brukernavn og passord. Vi snakker om tre grunnleggende standarder som forteller mottakeren at e-posten som mottas har den faktiske opprinnelsen (avsender) som e-posten hevder den har. De tre pilarene er dmarc, dkim og spf. Tre oppføringer som er ganske kritisk viktig å konfigurere riktig for at e-posten du sender ikke skal klassifiseres som "spam".

Hva kan jeg gjøre hvis e-postene mine blir merket som "spam"?

Det finnes en rekke nettsider som tilbyr gratis sjekk av ditt oppsett om de nevnte pilarene er satt opp riktig. "Newsletters spam test" er et verktøy som gir deg en fullstendig rapport som forteller deg om det er noen problemer med konfigureringen av eposten din og gir deg en samlet poengsum deretter. Gå til siden, send en epost til adressen som vises og klikk "sjekk så dine poeng". Dersom det forekommer en feil, spesifikt med DKIM, SPF eller DMARC, må dette rettes opp fortrinnsvis i DNS og/eller epostserveren du bruker.

Dersom du bruker en eposttilbyder og du selv ikke har kontroll over DNS innstillingene til domenet ditt, eller epostserveren du kobler deg til for å sende epost ta kontakt med de og forklar problemet og fremgangsmåten du brukte for å finne problemområdene slik det er forklart i denne artikkelen.

Leter du etter en pålitelig e-post tilbyder?

Dersom du sitter fast med et vedvarende problem av denne arten, eller er på utkikk etter en e-post tilbyder kan vi tilby Microsoft Exchange kompatible e-postkontoer som er korrekt satt opp etter de forventningene du burde ha til e-post sikkerhet og verifisering. Vi kan også hjelpe deg med å sette opp SMTP tjenester til utsendelse av epost via et API (ordrebekreftelser fra nettbutikker, nyhetsbrev o.l). Ta kontakt for en uforpliktende prat!

Artikkelen sist oppdatert 19/10/2022 (For flere år siden)

Artikler av interesse

Du kan være interessert i disse artiklene også. Du kan få en fullstendig oversikt over alle artiklene i kategorien "Nettverksadministrasjon" her

Andre artikler av H. Nordgård

Forfatteren har også skrevet disse artiklene tidligere og du kan lese dem ved å klikke på lenkene under.